Despre noi
Acest site a aparut din nevoia absoluta si evidenta a utilizatorilor finali de energie electrica din Romania, datorita faptului ca sunt foarte multe situatii neclare, privitor la circulatia de putere reactiva, respectiv prezenta regimului deformant ( prin poluarea cu armonici a sistemului energetic) .
Momentul decisiv de creare acestui site a fost faptul ca, incepand cu data de 01.01.2015, s-a pus in aplicare un Ordin ANRE, prin care energia reactiva inductiva si capacitiva la consumatorii de energie electrica (care au in Avizul Tehnic de Racordare puterea absorbita mai mare de 30 kW),se factureaza orar, astfel incat este valabila dela 01.01.2015 Metodologie privind stabilirea obligatiilor de plata a energiei reactive si a pretului reglementat pentru energia electrica reactiva din 28.05.2014.
Incepand cu data aplicarii Ordinului ANRE, privind facturarea orara a energiei reactive, s-a constatat o crestere importanta a facturilor de energie electrica la utilizatorii finali datorita faptului ca, factorul de putere, λ = cos Fi, a inregistrat valori cu mult sub valoarea factorului de putere neutral de 0,92, deseori sub valoarea de 0,65. Problema costurilor extrem de mari apare datorita faptului ca, calculul se face pe cantitate orara energie activa si cantitate orara energie reactiva, intr-o luna de 31 sau 30 de zile cu 744 sau 720 de valori orare ale energiei active cat si ale energiei reactive (inductive sau capacitive).

Educație
Am absolvit Universitatea ‘’Politehnica’’ București, Facultatea de Energetică – Specializarea Centrale Hidroelectrice.
Ulterior am urmat doua specializari in domeniul electroenergetic :
- Catedra de Electroenergetica – Specializarea Studii Aprofundate – ‘’Compatibilitate electromagnetica, si coordonarea izolatiei in sisteme electroenergetice ‘’. Universitatea Politehnica București
- Departamentul de Stiinte Ingineresti – Catedra UNESCO – Specializarea Studii Aprofundate – Eficiența energetica și conservarea energiei – Universitatea ‘’Politehnica’’ București .
Pasul major a fost în perioada în care am urmat si absolvit Programul de Studii Doctorale In Domeniul Sisteme Electroenergetice – Departamentul de Energie Electrica – Universitatea Politehnica Bucuresti, sub indrumarea Prof. Dr. Ing. Ion Iordanescu.

Am susțin Public in Senatul Universitatii Politehnica Bucuresti Teza de Doctorat – ’’Asigurarea calitatii energiei electrice la marii consumatori industriali moderni’’– iulie 2010.

Pentru a-mi imbunătăti cunoștințele despre contractele comerciale am urmat cursurile Facultatii de Drept – Universitatea Bucuresti – program de formare Postgratuade – Regulamentul cuprins în noul Cod civil si noul Cod de procedură civila – trebuie să precizeze ca acest program m-a ajutat sa inteleg mai bine domeniul Contract – Vanzare în conformitate cu noua reglementare a Codului civil al Romaniei.
In activitățile profesionale
Pana acum am lucrat în trei companii energetice Electrica Muntenia Sud SA, Enel Energie SA, Alpiq RomIndustries SRL – Departamentul Furnizare Energie Electrica la Marii Consumatori Finali de energie electrica.Inca de la inceputul careierei mele am sustinut si indrumat marii consumatori industriali, tertiari si similari, cu solutii cu privire la imbunatatirea circulatiei de putere reactiva, cu montare de baterii cu condensatori și filtre individuale pentru a îmbunatati regimul deformant cu trimitere la compensarea totală a puterii reactive.
In programul doctoral am realizat nenumarate studii de caz privind circulatia de putere reactiva la utilizatorii finali de energie electrica si efectele negative ale regimului deformant . Am publicat lucrari stiintifice in care am tratat de fiecare data problema circulatiei de putere reactiva si problemele de calitatea energiei electrice intalnite la marii consumatori cat si in reteaua operatorului de distributie. Am initiat si conceput solutii clare de imbunatatire a factorului de putere si de reglare a tensiunii la utilizatorul – clientul cat si solutii de reechilibrare a fazelor care alimentau inteprinderea respectiva, prin realizarea de audituri energetice la clienti .
Energia activa si reactiva sunt doua concepte importante, fara de care nu ar exista energia propriu-zisa pe care o cunoastem cu totii. In momentul in care se consuma energie activa, se consuma si energia reactiva, pentru ca orice receptor care utilizeaza energia activa este in acelasi timp un consumator de energie reactiva inductiva sau capacitiva. De exemplu un cablu produce energie reactiva capacitiva, iar un aspirator de uz casnic merge in regim inductiv.
Putem imbunatatii circulatia de putere reactiva ? Daca DA, in ce fel ? VA PROPUNEM DRAGI CLIENTI DE ENERGIE ELECTRICA ACTIVA SI REACTIVA SOLUTII EFICIENTE DE REDUCEREA COSTURILOR ENERGIEI REACTIVE SI IMBUNATATIREA CALITATII ENERGIEI ELECTRICE.
Aceasta este provocarea, costuri mai mici la conceptul energie reactiva inductiva si capacitiva, limitarea regimului deformant, sustenabilitate si eficienta energetica!