Energia reactiva

Introducere in Sistemul Energetic

Un S.E. este alcatuit din ansamblul instalatiilor electrice de producere, transport, distributie si utilizare a energiei electrice, interconectate intr-un anumit mod si avand un regim comun si continuu de producere si consum de energie electrica.

Ce este energia reactiva?

Energie reactiva este un efect fizic al anumitor componente electronice, de a decala curentul electric de tensiunea electrică. Energia reactivă nu poate fi consumată. Singura metodă de a scăpa de efectul ei negativ este compensarea energiei reactive.

Legislatie ANRE

Metodologie privind stabilirea obligatiilor de plata a energiei reactive si a pretului reglementat pentru energia electrica reactiva si Ordine emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei

Tipuri receptoare

Consumatorul de energie electrica intalneste acest concept denumit energie reactiva, atat acasa in calitate de consumator casnic, cat si in drum spre serviciu, daca utilizeaza ca transport in comun, metroul, trenul electric, tramvaiul - toate sunt consumatoare de energie activa, dar si energie reactiva.

Calitatea energiei

     O dimensionare greşită a puterii solicitate prin avizul de racordare, prin solicitări de puteri mari cu montare de transformatoare cu puteri aparente mari, pentru capacitatea de consum a consumatorului conduce la pierderi mari de putere activă, în dauna consumatorului cât şi a sistemului electroenergetic.

Intrebari frecvente

Ce reprezinta energia reactiva? Aparitia energiei reactive; de unde rezulta ? De ce se plateste energia reactiva ? Cum pot plati mai putin la energie reactiva? Influenteaza echipamentele de compensare receptoarele proprii? Clientul casnic plateste energie reactiva ?