Intrebari frecvente
- 1. Ce reprezinta energia reactiva?
- 2. Aparitia energiei reactive; de unde rezulta ?
- 3. De ce se plateste energia reactiva ?
- 4. Cum pot plati mai putin la energie reactiva?
- 5. Influenteaza echipamentele de compensare receptoarele proprii?
- 6. Imi creste consumul de energie activa daca instalez echipamentele de compensare?
- 7. Este legal sa instalez echipamente de compensare a energiei reactive?
- 8. Distribuitorul de energie este de acord sa instalez echipamente de compensare a energiei reactive?
- 9. Clientul casnic plateste energie reactiva ?
1. Ce reprezinta energia reactiva?
Consumul de energie electrica se caracterizeaza prin doua marimi: energie activa si energie reactiva. Energia activa se consuma in scopuri utile, avand efecte utile (exemple: functionarea motoarelor electrice, incalzire, iluminat, climatizare, scari rulante samd). Energia reactiva inductiva si capacitiva circula intre utilizatorul final (clientul) si distribuitorul de energie electrica (si invers) de multe ori cu aspecte negative privind costurile dar si incarcarea necorespunzatoare a retelei.
2. Aparitia energiei reactive; de unde rezulta ?
Aparitia ei se datoreaza elementelor fizice din structura unui client: in principal bobine si condensatoare. Acestea decaleaza in timp curentul fata de tensiune, astfel incat puterea electrica obtinuta din punct de vedere matematic ca produs intre tensiune si curent se poate descompune in doua componente: putere activa si putere reactiva. Puterea reactiva va circula permanent intre consumator si distribuitor, intre bobine si condensatoare. Puterea reactiva nu se consuma, ea reprezinta o marime alternativa cu valoarea medie nula ; este considerata o marime conventionala.
3. De ce se plateste energia reactiva ?
Pentru ca circulatia ei intre distributor si consumator se face prin retele electrice. Datorita efectului Joule-Lentz de disipare a caldurii la trecerea unui curent printr-un conductor, transportul energiei electrice va fi afectat de pierderi (pierderi care vor fi cu atat mai mari cu cat componenta de curent reactiv va fi mai mare, deci cu cat energia reactiva circulata va fi mai mare). Aceste pierderi de energie prin incalzirea conductoarelor se deduc de catre distribuitorul de energie electrica si prin facturarea energiei reactive.
4. Cum pot plati mai putin la energie reactiva?
Pot sa imbunatatesc factorul de putere cos fi, prin montarea de baterii cu condensatoare, astfel incat sa realizez o circulatie a energiei cat mai buna in incita proprie si la punctul de delimitare consumator – distribuitor.
5. Influenteaza echipamentele de compensare receptoarele proprii?
Circulatia de energie reactiva va fi aceeasi intre receptor si condensatoarele pe care le montez la delimitarea dintre mine si operatorul de distributie.De fapt, eu elimin circulatia prin retelele electrice la punctul de delimitare ale operatorului de distributie, astfel incat nu-i mai provoc pierderi de energie datorate circulatiei energiei reactive, iar eu ca client nu mai platesc costuri enorme la conceptul energie reactiva.
6. Imi creste consumul de energie activa daca instalez echipamentele de compensare?
Bateriile cu condensatoari sunt niste generatoare de energie reactiva. Ele au un consum redus de energie activa, in jur de 2 W per kVAr-ul produs, adica a 50-a parte din consumul unui bec cu incandescenta normal, sau un PC, Leptop, TV.
7. Este legal sa instalez echipamente de compensare a energiei reactive?
Da, perfect legal. In primul rand ar fi eficient o evaluare a situatiei tehnice privind necesarul de putere reactiva. ( nr. de trepte de reglare, valoare kVAr).
8. Distribuitorul de energie este de acord sa instalez echipamente de compensare a energiei reactive?
Prin montarea de baterii cu condensatori clientul isi va imbunatatii factorul de putere si respectiv pierderile de energie in retele si in punctul de delimitare dinre Operator de Distributie si Clientul Final.
9. Clientul casnic plateste energie reactiva ?
La clientul casnic nu se factureaza energia reactiva. Este dispozitie legala.